Rasinformatie

De majestueuze Siberische kat is een sterke, krachtig gebouwde kat met een sterke achterhand waarmee ze uitzonderlijk hoog kunnen springen. Het ras wordt langzaam volwassen en ze bereiken pas hun de volle pracht als ze ongeveer 5 jaar oud. Siberen zijn grote katten met een solide rond lichaam wat doet denken aan een ton en zeer stevige poten om de solide lichaamsstructuur te ondersteunen. In tegenstelling tot wat je bij zo'n machtig sterke kat zou verwachten zijn het zachtaardige katten die genieten van spelen met hun bazen en de clown uithangen.

Geschiedenis

Siberische katten bestaan al heel lang. De vroegst bekende verwijzing dateert van rond het jaar 1000! Rond 1870 verschenen ze voor het eerst op een kattenshow en er is ook een verwijzing gevonden van Siberische katten op een show in 1884 in Madison Square Gardens. Kattenliefhebbers vermeldden ze in hun boeken;

in 1889 (Harrison Weir: Our Cats) en in 1898 (John Jennings: Domestic & Fancy Cats) samen met de eerste foto van een Sibeer in 1900 (Helen Winslow: Concerning Cats). Maar hoewel we al vroeg verwijzingen naar de eerste Siberen vinden, is er weinig gedocumenteerde informatie van ze. In de jaren 1980 was in Rusland de kattenliefhebberij in opmars en vanaf die tijd werden verslagen bijgehouden.

De Kotofei Cat Club in Moscow ontwikkelde de eerste rasstandaard waar twee katten model voor stonden: Mars-een blue lynx point met wit, en Roman - een bruine tabby met wit. Op de All Union Cat Show in 1989 werden 12 Siberische katten ingeschreven.

In 1990 importeerde Elizabeth Terrll (Starpoint) drie katten naar America: Ofelia, Naina and Kaliostro. In 1997 importeerde Dana Osborn (Willowbrook) de eerste colorpoints; Ustin El Magrib of Willowbrook (seal lynx point kater) en Roksana Babyan of Willowbrook (seal tortie point poes) en in 1998 werd het eerste colorpoint nest geboren. TICA accepteerde het ras in het New Breed programma in 1992 en in 1996 werden de Siberische kat volledig erkend.